Șeful grupului Wagner recunoaște: Forțele sale nu vor cuceri Bahmut prea curând

de: Anca Lupescu
14 02. 2023

Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a dezvăluit marți că forțele sale nu vor prelua orașul Bahmut, „prea curând”.

Prigozhin își recunoaște slăbiciunile

Serviciul de presă al lui Prigozhin de pe Telegram l-a citat pe acesta spunând că Ucraina trimite zilnic între 300 și 500 de noi luptători în zonă și că trupele sale devin mai active, subliniind că „focurile de artilerie se intensifică în fiecare zi” și că au loc „lupte grele”.

De asemenea, el a precizat că armata privată pe care o conduce nu poate în prezent să încercuiască forțele inamice la nord de oraș.

Orașul ucrainean Bahmut este departe de a fi cucerit de forțele rusești, a declarat marți Evgheni Prigojin, șeful organizației paramilitare rusești Wagner Group.

„Nu vom sărbători prea curând”, a declarat echipa de comunicare a lui Prigozhin prin intermediul Telegram.

„Bahmut nu va fi capturat mâine, deoarece există o rezistență puternică… Grătarul de carne este în acțiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele suferite în timpul celor șapte luni de lupte în oraș.

Wagner, care a recrutat mii de prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a condus asaltul rusesc asupra Bahmut din vara anului trecut. În ultimele zile, forțele rusești au capturat o serie de localități învecinate în încercarea de a încercui orașul.

„Opoziția ucraineană este activă și trimite tot timpul noi rezerve. În fiecare zi, între 300 și 500 de luptători sosesc în Bakhmut de peste tot, iar tirul de artilerie crește în fiecare zi”, a adăugat Prigozhin.

„Pentru moment, nu există nicio perspectivă ca Ucraina să-și abandoneze poziția fără luptă”.

Ucraina pregătește o ofensivă împotriva Rusiei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți că se așteaptă ca Ucraina să desfășoare o ofensivă împotriva Rusiei în primăvară.

„Ucraina vrea să creeze un impuls… Ne așteptăm să îi vedem conducând o ofensivă cândva în primăvară”, a declarat el reporterilor după întâlnirea cu miniștrii apărării din NATO la Bruxelles.

El a mai spus că Rusia introduce un număr de trupe noi pe câmpul de luptă, dar că multe dintre ele sunt slab antrenate și prost echipate.

Întrebat dacă aliații Ucrainei au discutat marți problema trimiterii de avioane de vânătoare pentru a ajuta țara în efortul de război, Austin a spus: „Nu am niciun anunț de făcut astăzi”.